4 Aralık 2012 Salı

Ya diğer olasılıklar?

Mükemmel olamayacak kadar göreli ve değişkendir varlıklar. Küçük sapmalar yüzünden senlerden ve onlardan olmasaydı, başkalarından olurdu. [Kuantum Determinizme Giriş - Başlangıç:6]

Mükemmel değiliz. Kusurluyuz hepimiz. Doğal olan kusurluluk aslında. Maddenin en temel yapıtaşlarından en kompleks yaşam formlarına doğru doğadaki çeşitliliğin gelişimini kusurlara borçluyuz.

Bir varlığa mükemmellik atfetmek onun nihai gelişimini tamamladığını ve bundan sonra değişmeyeceğini söylemektir. Oysa Efesli Herakleitos'un vardığı farkındalık üzere değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.

Varlığını çok çok küçük bir olasılığa dayandıranlar, çok ince bir hesapla ve hassas bir ayarla tasarlandıklarını düşünerek kendilerini çok özel zannederler. Oysaki onca olasılıktan sadece biri olarak diğer olasılıklardan daha özel değildirler. Kendisi şu andaki gibi var olmayacak diye diğer olasılıklarda yaşamın ve hatta evrenin var olamayacak mükemmellikte olduğunu öne sürerler.

Belkide en başından belliydi böyle olacağımız ama başlangıç koşulları azıcık farklı olsaydı bambaşka kanunlarla bambaşka bir evrende bambaşka bir yaşam formu olamazmıydık?

Dövüş Kulübü filminde Tyler Durden'ın dediği gibi: "Sizler özel değilsiniz, sizler güzel ya da eşi benzeri olmayan kar tanesi de değilsiniz, sizler işiniz değilsiniz, sizler paranız kadar değilsiniz, bindiğiniz araba değilsiniz, kredi kartlarınızın limiti değilsiniz, sizler iç çamaşırı değilsiniz, sizler herkes gibi çürüyen birer organik maddesiniz!"

Kaynak Gösterimi

Karaaslan, A. Kuday, "Yayın Tarihi", "Yayın Başlığı", Kuantum Determinizm Yayınları, http://kudizm.blogspot.com