26 Eylül 2019 Perşembe

Yaratıcı muğlaklık

Değişime ve harekete direnen, durgun hale gelen inançlarını sorguluyor musun? Kendi doğrularını sorgulaman, bunları kabul etmenden daha kolay olsun. [Kuantum Determinizme Giriş - Başlangıç:7]

Deneyle kanıtlanamayacak olguları, çeşitli dogmaları ve asla değişmeyeceği kabul edilen mutlak değerleri mutlak hakikat olarak kabul eden, bunları inceleme, tartışma yahut araştırmaya ihtiyacın olmadığını savunan anlayışa dogmatizm denir. Dogmatizmin olduğu yerde yaratıcı, hür ve özgün düşünmeye yer yoktur. Şartlanmış mantığımızı yıktık, bunun pratiğini kazandık mı, düşünmeye başladık demektir. Düşüncelerimiz belirlenimci yaratışımızın başlangıcıdır. İnançlarımız ancak geçici kabuller olarak değişime tabi oldukları sürece yaratıcı düşüncemize katkıda bulunabilirler. Bunun için, değişime ve harekete direnen, durgun hale gelen inançlarımızı yeniden gözden geçirmeliyiz.

Evde, okulda, işte, başkalarının doğrularının dayatıldığı ortamlarda, bu başkalarına kendi doğrularını sorgulatma cesaretini gösterebiliyor muyuz? Ya da kendi doğrularımızı bilimsel delillerle savunabiliyor muyuz?

Sistem bizi sorgulayıp, düşünüp, tartışarak ve araştırarak doğruya ulaşmamızı değil, hazır olan cevaplardan doğru olanı seçmemiz gerektiği şeklinde şartlandırıyor. Hiç vakit kaybetmeden hazır olanlardan seçmeye şartlanmış vatandaşlardan, tüm şıklar yanlış da olsa yeni bir şık yaratmayı değil, yanlış da olsa sorgulamadan şartlanmışlığını kabul etmesini bekleyebiliriz. Çok insanın doğru bildiği yanlışlarla dolu bir dünyada, hazır olan cevapların doğruluğundan ne kadar emin olabiliriz?

Özellikle internet üzerinden ışık hızında yayılmakta olan bilgi kirliliğinden kendimizi ve sosyal çevremizi temiz tutabiliyor muyuz? Kesin bilgi yayalım denilen bilginin kesinliğini araştırıyor muyuz? Yoksa bilgi kirliliğine kendi ellerimizle katkıda mı bulunuyoruz? Oysaki kesinlik ile doğruluk arasındaki farkı bildiğimizde, defalarca aynı şekilde tekrarlanan bilginin kesin olabileceğini ancak doğru olmayabileceğini farkediriz. Ayrıca bilimsel kanıta dayalı 6 doğru bilgi ile kalibre edilmiş doğrusallığın içinde yer alan 7. bilginin doğruluğunda bile belli bir hata payı olacaktır.

Kaynak Gösterimi

Karaaslan, A. Kuday, "Yayın Tarihi", "Yayın Başlığı", Kuantum Determinizm Yayınları, http://kudizm.blogspot.com